Svensk strejk & sånt.

Välkommen till Sverige – landet lagom.

Är på väg till jobbet och har just fått veta att t-baneförarna har gått ut i vild strejk. Resenärerna rasar och Connex telefonväxel får ta emot en folkstorm. Det är som att peta i en myrstack med en pinne.
Men om man tittar efter lite mer noga, om man kryper närmare med sitt förstoringsglas, utan att bränna någon myra, märker man att det inte är så farligt. Bara lite lagom.

För det är fortfarande så att det går att ta sig till jobbet via tunnelbanan. Det är nämligen inte alla som strejkar. Bara en del. Det är ju en olaglig handling, det där med strejk, man kan bli av med sitt jobb. Effekten är lika enorm som att försöka skicka en rymdfärja till månen med en kinapuff som bränslekälla.

Så egentligen blir jag mer irriterad av att behöva vänta på ett tåg som kanske kommer snart än att inte komma till jobbet alls. Men det är kanske så de har kalkylerat.

Och så var det höst igen. Konstigt, men det verkar inträffa ungefär samma tid varje år. Och lika mycket som Fan har bockskägg och klövar, faller också höstlöven neråt och hamnar således även i år på tågrälsen. Och då händer det intressanta – tågen blir lika kördugliga som en F1-bil i en störtloppsbacke. Det är som is på flygplansvingar. Det syns knappt men är det enda, förutom en kvarglömd nagelsax, som kan få planet att inte lyfta.

Och efter hösten kommer vintern. Det innebär, och jag vet att det känns jobbigt, att det där vita som ser så vackert ut när det faller blir till ett täcke som täpper till och isar igen allt levande, och dött, under ett halvårs tid. Även detta är årligen ett mysterium för Connex som, på något sätt jag inte begripit, bär ansvaret.

Så, nu ser jag fram emot en ny strejkdag i lokaltrafiken och vad det bär med sig.

av Fredric Alqvist
© 2005.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: