Räserbajs och mixade bomber.

Jag har ett enda nyårslöfte. Att inte avlägga något. Varför ödsla tid på något som ändå inte kommer att infrias? Eller som min fru sa till mig när jag satt i soffan med Dan Browns ”I cirkelns mitt” i ena handen och en bit av min mage klämd mellan tumme och pekfinger i den andra; Sätt upp ett mål så är det lättare att lyckas. Hon har naturligtvis rätt. Som vanligt.

Jag ser tillbaka på 2006 med ett leende. En lång skön sommar, som fortfarande verkar hänga kvar i en lillfingernagel. Bra för färskpotatisen i mellansverige. Dåligt för västsverige som ser ut som en eroderad Tiramisu. Vårt bröllop. Dottern som lärde sig simma. Mitt beslut att byta jobb. Regeringsskiftet, vilket jag inte vill kommentera mer än att de har mycket kvar att bevisa.

Men det är egentligen den senaste veckan jag tänker fördjupa mig i. Och det beror inte bara på att mitt guldfiskminne begränsar mig – vill jag veta vad som hände första måndagen i april klockan 18:03 frågar jag bara min fru.

Hmm, ska jag överhuvudtaget skriva om träningscykeln som står i förrådet och samlar damm? Sist jag tränade på den var ju när jag bar ut den för slutförvaring. Det skulle verkligen vara kul att börja nöta röv på den igen. Men tänk om grannen ser mig när jag bär in den i huset? Det skulle bara se löjligt ut. Då kan jag ju lika gärna sätta upp en lapp på anslagstavlan som säger att jag tänker börja ett nytt liv. ”ALLA GRANNAR! Kom och titta på när jag bär in träningscykeln. Igen. Jag bjuder på c-vitamindryck och riskakor.”
Nä. Det struntar jag i.

Det var julafton och grannen hade bett mig att komma över och skrämma vettet ur barnen. För det är ju vad tomten gör. Han är inte bara en mysig farbror som skrockar och delar ut julklappar. Han är även en maskerad terrorist som ger barnen mardrömmar. Åtminstone för dem upp till 3 år. Men jag gör mitt bästa för att barnen ska tycka om honom. Faktura kommer att skickas till The Coca Cola Company senare i veckan. Undrar vad de skulle säga om det? ”Idiot” kanske.

Jag älskar att spela teater. Och att dra på mig tomtedräkten en gång om året håller mina drömmar, om att få agera på scen eller i film, vid liv. Det är inget snack. Jag är väldigt bra på att improvisera. Vad trodde du? Jag jobbar ju med reklam.

Det är två saker jag gör klart för mig innan jag går över till grannen. Det ena är vilken röst jag ska använda. Jag brukar ha Johan Ulvessons karaktär från filmen Ogifta par – en film som skiljer sig i bakhuvudet. Blandat med lite Robert Gustavsson som spelar gammal gubbe. Att jag sedan har fått i mig en julöl och några snapsar gör bara mina rörelser lediga.

Efter att ha förnöjt unga som gamla och stulit några minuter på någons videoband beger jag mig ut i mörkret igen. Grannbarnen trycker sina rödmosiga ansikten mot fönstret för att se vart jag tar vägen. Men då är jag redan bakom äpplelunden där jag hämtar andan och tittar upp mot den stjärnklara himlen. Som om jag skulle få syn på en släde. Eller kanske ISS.

Under julen och fram till nyår ska det frossas i mat, som jag redan har skrivit om. Och om nu någon, till exempel mina föräldrar, inte vet vem Mr. Creosote är går det bra att scrolla ner och titta på bilden av mannen som håller på att sprängas. Eller se Monty Pythons Meningen med livet. För även om jag personligen är en lång och hyfsat smal kille i mina bästa år känns det ändå som om jag håller på att utveckla en egen atmosfär. ”Det är bara vätska” säger mig fru. Vad skönt. Då ska jag bara gå och kissa. Vi ses om två timmar.

Jag åker förbi ICA och läser på en löpsedel: Snabbanta efter nyår. Gå ner 4 kilo på 2 dagar, så gör du. Jag tänker inte mer på det utan åker hem och förbereder nyårsmiddagen. Väl hemma känner jag att magen känns lite konstig. Som om jag svalt ett klotbomb, en sån där man ser i serietidningar med en stubin i ena änden. Det är den som brinner i halsen. Benen känns som om jag just har hoppat ur Discoveryfärjan efter ett halvårs svävande i tyngdlöshet.

Utanför har redan våra Hillbilly-grannar börjat skjuta fyrverkerier, fastän det är 12 timmar kvar till tolvslaget. Men de vill väl bara veta om raketerna fungerar. Jag står i hallen som en svettig sengångare. Om nu det är möjligt. Den inre radarn har låst på toaletten och kroppen styr sakta dit. Väl där försöker jag så gott det går att synka mina egna fyrverkerier med grannens, men misslyckas såklart. Vad lägligt. Här sitter jag, i mitt egna Helvete, och måste fundera ut hur jag ska förklara för gästerna varför vi måste skjuta på nyårsfirandet en vecka eller så. Fuglesang hade i alla fall varit förstående.

Jag får väl helt enkelt se det från den ljusa sidan. Jag kanske lyckas gå ner 4 kilo. På 2 minuter.

Hmm, ska jag skriva om att jag tänker bre mindre smör på mackan, inte dricka läsk, börja med långpromenader, springa uppför rulltrapporna och vara ännu lite mer positiv under 2007?
Nä. Det struntar jag i. Jag kan ju ge någon dåligt samvete. Mig själv till exempel.

Annonser

6 svar to “Räserbajs och mixade bomber.”

 1. jdawg Says:

  En flygande start på skrivaråret 2007. Eftersom jag befinner mig i samma tidsintervall som du så känner jag igen alltför mycket. Men det är helt okej när läsningen är så förträfflig. Hoppas dina raketer tog slut före grannens!

 2. Madison Says:

  Jag tog i så jag nästan sket på mig och avlade ett nyårslöfte som jag fan tänker hålla. För min egen skull. Ja. Kör hårt mannen å du förresten…har du sålt alla skivor på loppis för att finansiera julen..?..;)

 3. Fredo Says:

  Herr Madison syftar såklart på cdhyllan som vid det här laget är duktigt dammig. Det tog liksom stopp. Och där står jag nu. Jag låter det vara ett tag till så kanske det blir kul igen.

 4. Vanja Says:

  Hade velat beskåda dig som Johan Ulvessons skepnadsväckande tomtekaraktär, kan mycket väl tänka mig att du gör den (om möjligt) ännu bättre. Hoppas stubinen har brunnit klart och att fyrverkeriet i de nedre regionerna (obs – inte SÅ långt ner) lugnat ner sig något, samt att det nya året ger dig ännu mer inspirerande ämnen att skriva om. Huruvida nytt år = nytt liv ska bli intressant att se… jag kommer nog att byta ut joggingskorna mot mina blogging-skor (igen). Ser fram emot ett sju-hej-dundrande tjugohundrasju! 🙂

 5. Madison Says:

  Okej…stopp kan det bli ibland…men damma av dom till vårstädningen så är du hygglo!

 6. plus size prom dresses 2012 under 200 Says:

  I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: