1984. 2007.

walkercamera.jpg

– Om man fäller ner solskyddet och drar på spolarvätskan kan man ju köra förbi hur fort som helst. Och så kan man visa fingret framför solskyddet. Om man vill.

Det är min mamma som på skoj just fällt ett pubertalt förslag på hur man bäst forcerar den automatiska trafikövervakningen, även känd som fartkameror, på våra vägar. Jag associerar motivet på skylten till så kallade Scout Walkers från Star Wars-filmerna. Och det verkar även som om motståndsrörelsen finns där ute, redo att slå tillbaka Imperiet.

På bara ett år har minst två vägsträckor jag känner till berikats med kameror. Den ena i småland, där jag för snart 20 år sedan körde fram och tillbaka en hel natt efter att jag just tagit mitt körkort. Enligt en kompis är det ”för fan tusen kameror på vägen mellan Målilla och Gullringen”. Den andra sträckan är vägen till jobbet.

Och där står de. Som tysta Påsköstatyer, redo att skjuta dig sönder och samman om du närmar dig dem med för hög fart. På 100 meters avstånd låser de sin radar på dig och på 15 meter tar de en bild. Det goda med dem är att de har minskat dödsolyckorna med 60% på vissa sträckor och att till exempel varje sänkning av medelhastigheten med 1 km/tim sparar 25 liv/år. Det är information inte alla vet. Jag visste det i alla fall inte innan jag gjorde research till den här texten.

Det är på grund av brist på information som motståndsrörelser har etablerats. De visade sig redan första dygnet kamerorna på ”vår” väg monterades. Och då var det ändå ingen som visste att installationskostnaden för en (1st) kamera är 500.000 kronor.

Vapnet som används mot kamerorna är vanlig sprayfärg. Röd, svart och vit är populär. Den appliceras över linsen och slår således omedelbart ut övervakningen. Om den nu var aktiv innan. För det är detta ingen vet och självklart inte ska kunna veta. Men det är också det som föder motstånd. Ovetskap har historiskt sett gjort folk rädda. Och rädsla föder ilska. Och ilska föder hat. Sen spelar det ingen roll om övervakningen räddar 20-30 liv om året. Eller om det är tydligt skyltat. Det onda mot det goda har inletts och galaxen är i fara.

Personligen litar jag helt på Kraften och håller hastigheten. Men jag funderar allt på att installera Warp drive på Saaben.

Annonser

4 svar to “1984. 2007.”

 1. langri Says:

  Hej Fredo – mailadressen för html-grejen: copycamp[at]hotmail[dot]com.
  Fridens!

 2. Fabbe Says:

  Fear leads to anger, anger leads to hate, fan yoda var ingen dum snubbe, han visste va han snackade om, allas vår forcefed kermit

 3. jdawg Says:

  I Lundbytunneln här i götet har de satt en kamera vid infart och en på mitten. alla tvärnitar innan de kör in i tunneln, kör i 70 fram till mitten…och sen jävlar! gasen i botten och skjuten som en kanon kommer man fram ur andra sidan röret. var det så det var menat?

 4. Matti Says:

  Kriget mot kamerorna är lite som att skjuta sig själv i knäskålen
  och sen börja lobba för att ändra vapenlagen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: