Gratis stryk.

gratistidning1.jpg

Jag lovar att jag verkligen har försökt. Jag trodde verkligen att det skulle gå över. Men nu kan jag inte hålla käften längre. Och jag ställer mina fredliga livsvärderingar åt sidan för en stund och tillåter Darth Vader fäkta allt han kan med lasersvärdet. Och kapa bäst fan han vill.

Alla som känner till och exponeras för gratistidningar dagligen vet vad jag menar. Men du som inte har en aning om vad jag pratar om och som inte förstår hur en sådan sak kan upplevas som ett problem. Du ska också lyssna noga nu.

De flesta ser det säkert som en jättebra service. En del kanske bara muttrar lite, men tar ändå en tidning. Jag kan inte se skillnad på dem och fästingar. Men jag knyter bara handen i byxfickan och går förbi. Och ger dem min Sauronblick.

Det började med Metro. Sen kom City. Och då trodde man att det var nog. Not. Sen var det dags för punkt se (.se, PUNKTSE, eller vad de vill kalla sig) en kvällstidning i skoltidningsform som uppenbarligen har lite yngre som målgrupp men som ändå ska nasas ut till varenda jävel som passerar. Don’t kill the messenger, heter det ju, men i det här fallet är jag beredd att göra ett undantag.

När jag går av bussen och är på väg mot tunnelbanan smalnar vägen av. Och förutom grönsakshandlare och blomförsäljare på vardera sidan måste jag nu även forcera fästingarna som ställer sig mitt i vägen och kör upp en blaska i truten på en. Jag vet. Jag tror verkligen att de flesta tycker att det är jättebra att få tidningen serverad på det sättet. MEN INTE JAG. Sa jag.

Väl inne i stan får man bevittna lite olika sätt att dela ut tidningar på. Under ett halvår möttes jag av killen till vänster (se teckningen). En glad jävel som kunde stå med armarna rakt ut en hel dag och skrika TINING! Ibland snurrade han ett helt varv, men behöll armarna i väderkvarnsläge. Älskad av alla och omskriven i media. Även jag fick dåligt samvete om jag inte tog en tidning. Och det är väl så man ska känna.

Men nu är han borta och är ersatt av killen till höger på teckningen. Med överkropp som en 33 cl flaska och håret som om han käkar elektricitet till frukost står han bara där. Blick stilla med mungiporna nedåt. Tror du att han delar ut en enda tidning? Jajjamensan. Som fan. Folk får väl dåligt samvete och tycker synd om honom helt enkelt.

Och under tiden jag skapar bilder på näthinnan av gratistidningsutdelare som offer i nästa SAW eller The Hostel knyter jag handen lite hårdare i byxfickan och får kämpa mot rösten som ekar i mitt huvud: ”Do not underestimate the power of the dark side”.

Annonser

12 svar to “Gratis stryk.”

 1. Madison Says:

  hmm…jag drabbas inte märkvärdigt mycket av sådana existenser som gratistidningsutdelare här uppe i norrland men jag är ändå på lite pissed off humör så jag kan hala fram lasersvärdet och pulvrisera om du vill ha hjälp i kampen mot det onda….

 2. sixesandsevens Says:

  Ahh, nån mer än jag som hatar dom och deras ”tidningar”…

 3. ladymutant Says:

  Förutom dessa, hatar jag de där nötterna som står precis innanför stormarknaden och ska kränga mobiler/mobilabonnemang. Man går förbi och de ropar: ”Vilket mobilabbonemang har duu?!” Jag ropar tillbaka: ”Det har du väl fan inte med att göra!” Härligt.

 4. jdawg Says:

  åhåhåhå, jag är med dig fredo! de står där i ösregnet och stormen per och delar ut och delar ut och…ja du fattar.

  ladymutant: jag vet vad du pratar om 🙂

 5. N|. Says:

  Saurons öga? Du menar ”the burning cunt”? Hur fan ser du ut människa?! 😉

 6. langri Says:

  Jag förstår att mörkret bubblar i dig inför dylika styggelser. Tala om att nonchalera intimavstånd. Endast mobilkrängarna är värre.

 7. Vanja Says:

  USCH! Påminn mig inte. Jag trodde att de hade gett upp för länge sen! Eftersom jag ju jobbar hemifrån så tvingas jag sällan ner i de kommunala medlen. Och när jag väl gör det så har tidningsmarodörerna somnat om, för jag brukar inte få tidningar i ansiktet vid de tidpunkter jag kommer förbi. Nästan synd att inte få bevittna eländet… Och vilka illustrationer! Jag känner mig hotad!

 8. Millis Says:

  Jaaaaa, äntligen någon som känner som jag. Själva fenomenet med gratistidningar kan jag stå ut med, även om de är kassa, så länge de står stillsamt i ett ställ där jag själv kan välja om jag vill ha en eller inte. Däremot gratistidningsutdelarna… GAAAAHHH!! Där jag bor har samma gubbe stått och delat ut City ända sedan den först kom ut, varje morgon i ur och skur. Jag har sagt nej tack VARJE morgon när han räckt fram en tidning. Jag menar bara, varför varför fortsätter han sträcka fram tidningen till mig. Borde inte budskapet ha gått fram redan!? Jag VILL INTE ha någon tidning.
  Och sen då, precis som någon sa, mobilabonnemangsmänniskorna… Det tar liksom aldrig slut.
  Haha, jaja, snacka om i-landsproblem…

 9. Andreas Says:

  Fredo, min idol!

  Jag njuter av att läsa dina fanatiska, fantastiska och fan så roliga inlägg!

  Ett tips på en kul grej som jag kör när vandrar i huvudstaden som en vanlig människa. Just som utdelaren släpper taget om tidningen vid min utsträckta hand höjer jag min arm och fixar frillan lite. Tidningen faller på marken och jag kan säga; Oj du tappade visst nåt.

  Kanske ett exempel på lantishumor men jag tycker att det är kul,
  även att jag får dåligt samvete direkt efter och måste kasta en blick mot himlen, snabbt göra korstecknet och mumla; förlåt mig Gud.

  Skriv mer Fredo! och ha en trevlig helg!

 10. Mia Says:

  Haha jag är likadan när jag blir arg.

  http://basincityblues.wordpress.com/2006/12/01/jag-hade-nog-blivit-en-sith/

 11. Mia Says:

  Jag tror jag känner en till person som får star wars ilska. Vi är nog en minoritet.

 12. Simonsamurai Says:

  Fick en .se av en skön Reggae-pluffs en gång.
  Tog emot tidningen och fick ett välförkänt ”Yaa, maan”
  Gjorde min dag.
  Sen att jag slängde tidningen i en papperskorg längre fram kan vi utelämna.

  I övrigt, Sauronblick goes sjukt praktiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: