King of the road.

Tillbaka till mitt favoritämne, bussar. Men den här gången ska jag inte dela ut rallarsvingar till chaufförer som antagligen har en anledning till att de kör ifrån människor som bara tänker gå på bussen. Nä, nu befinner jag mig liksom inne i huvudet på dem. Som ”I huvudet på John Malkovich” fast det istället blir ”I huvudet på Stig Svensson”.

De flesta bussar som går in till stan på morgonen kommer med 10 minuters mellanrum. En del tar en extra sväng in till ett centrum efter halva vägen innan den skramlar vidare till slutstation. Andra går förbi det där centrumet. Lite lyxigare. Lite skönare. Man tjänar ju fem minuter. Jag är inte den som har koll på vilken buss som kommer när. Jag tar helt enkelt bara en. Det verkar vara smart och har fungerat hittills i alla fall.

Men.

Det finns ett sätt som är det optimala att färdas till stan. Och det är med buss nummer 338. Den borde ha en dekal i bakrutan med texten:”I break for nobody”. Det har den inte. Men det gör den. Stannar för ingen.

Grejen med buss 338 är att den bara stannar för de som ska gå av, men inte för de som vill gå på. Lite som en månraket. Vilken sjuk lyx det är att sitta där med vårsolen på höger ansiktshalva, se den pluttiga slalombackens surt förvärvade konstsnö sakta men säkert gå samma öde till mötes som de dödsdömda glaciärerna i Asien, och bara glida förbi folk som tror att vi tänker stanna.

En del vet att det är den där jävla 338 som kommer igen. Det ser man på deras ansikten. De förvrids i frustration och ser ut som Hungrans i Beppes godnattstund. Så där surt snea och gummiaktiga. Men det är de som inte känner till ”The dark side of the Buss 338” som skänker morgonresorna störst underhållning.

Det börjar med att de ser bussen i horisonten. Bra, tänker de och rotar efter SL-kortet i handväskan eller i bakfickorna på Nudiejeansen. Så går de fram mot busskuren där övriga står. När det är 100 meter kvar för bussen har de tagit upp SL-korten och har mentalt påbörjat det som kan kallas dockning av passagerare och buss.

Men.

Bussen flyger förbi i 70 knyck och gör inte en antydan till att stanna. Chauffören tittar inte ens åt deras håll. Men det gör jag. Och riktigt suger energin ur det ångestladdade ögonblicket. Man ser hur besvikelsen övergår i skräck och fasa på ett ögonblick och tittar man noga kan man ana ett litet moln över deras huvuden innehållande krusiduller, dödskallar och bomber.

Det är lite samma uttryck som på folk som precis missar tunnelbanetåget. Då gäller det att vara iskall och inte tappa ansiktet. Det är det alldeles för många som gör. Och borde få pryda framsidan av nästa Expressen med rubriken: ”Hann inte med tåget, blev asförbannad”.

Buss 338 är min limoservice till stan. Eller, LO-limo, kanske man kan kalla det. Alla har råd med den och alla vill åka med den. För ingen vill ha avbrott, utan bara flyta på i jämn takt. Och på något sätt är 338:ans chaufförer också de bästa. Tacka fan för det. De behöver ju inte varken stanna eller starta. Bara sitta helt stilla och tillsammans med passagerarna tyst nynna med till tonerna från 106,7 Rockklassiker.

”I am the passenger
And I ride and I ride
I ride through the citys backside
I see the stars come out of the sky
Yeah, theyre bright in a hollow sky
You know it looks so good tonight
I am the passenger”

Annonser

5 svar to “King of the road.”

 1. sixesandsevens Says:

  Hur kommer du ombord om den inte stannar?

 2. johnny Says:

  Du måste helt enkelt vara stationerad på startplatsen…verkar vara det perfekta sättet att ta sig fram. ska kolla om den kör i götet också.

 3. Sven-Gunnar Says:

  ”la la la la la la…”

  Härlig musikreferens. (Vad gör Iggy nuförtiden?) Jag skall åka 338:an när jag kommer till Stockholm. Helt klart. Om jag bara klarar av att hoppa på i farten.

 4. Tvpiraten Says:

  Låter som the Road to Hell (fast utan Chris Rea). Utan snarare buss 666?

 5. Vanja Says:

  …bussar. Det är något speciellt med dem. Har dock aldrig sett buss 338. Kanske just av anledningen du beskriver 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: