Mordet på mysigheten.

Vad har Ernst, TV4 och mord gemensamt?

Mysighetskungen som bygger lampetter av kvistfria björkpinnar, gjuter krukor som ingen orkar flytta på och syr sina egna mockakalsonger, kommer att gå samma väg som Mat-Tina. Och den leder in i en mörk återvändsgränd.

Hur då?

Jo, Mat-Tina serverade genomstekt präktighet i SVT och vi kunde avnjuta tjötet mellan henne och den mumietorre Tomas Tengby till ett glas bubblande ironi. Matlagning har aldrig varit så smakrik i färg-tv.

Den upplevda äktheten speglades på ett otvunget sätt och antingen gillade man den, eller så blev man avundsjuk på att folk kunde vara sig själva i tv och avfärdade den som äppelkäck.

Men även uran blir uttjänt. Och den kan köpas på marknaden där de reklamfinansierade drakarna lever. De köper uranet till högstbjudande, paketerar om det och säljer tillbaka det till oss som om ingen skulle märka någon skillnad.

Man ökar kontrasten, höjer volymen, sminkar upp och förvränger uranet ytterligare innan man sätter in det i den mediala vätebomben och låter den brisera i våra ansikten på bästa sändningstid. Visserligen mer likt en splitterbomb, då finansiärerna måste exponeras.

Man kan riktigt se regissören framför sig:

”Ernst, Ernst, släpp stenjäveln och blunda när du tittar in i kameran och säger att huset talar till dig”

”Såhär?”

”Nejnejnej, mera mys, ÄNNU MERA ERNST!”

Den äkta äktheten sitter kvar på våra näthinnor som pricken efter brinnande magnesium. Och framför oss, en sotig fläck av uttjänt uran som inte går att ta torka bort.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: